RSS

Sommar och grilltider

fre, Jul 6, 2012

Nyheter

Tänkte snart ta lite semester och ville därför dela med mig av några grymma recept till sommarens grilltider. Ett par enkla tillbehör som kommer att förgylla de varma grillkvällarna som väntar oss.

 

Klassisk BBQ-sås

2 vitlöksklyftor

3 dl ketchup

3 msk råsocker

2 msk rödvinsvinäger

2 msk japansk soya

1 msk dijonsenap

2 tsk mald ingefära

1 tsk liquid smoke

1 krm cayennepeppar

Smaka av med Flingsalt o peppar  

 

Vill man ha lite starkare BBQ-sås har man i lite chili eller tabasco

Jag har gjort med

2 tsk chilipulver

1 tsk smoked paprikapulver

2 stora stänk med tabascoflaskan

 

Pressa vitlöken, blanda vitlöken med allt utom salt o peppar och koka ca 25 min på låg värme.

 

Chimichurri

5 st röda chilifrukter (eller efter smak)

5 vitlöksklyftor

1 knippa persilja

1 gul paprika

1 liten grön paprika

5 st tomater

1 st lime (skal och saft)

1 dl olivolja, (eller efter egen smak)

Salt o peppar

 

Finhacka vitlök, chili, paprika. Ta bort kärnorna på tomaterna och finhacka fruktköttet. Lägg allt i en skål. Riv ner skalet på limen, hacka persiljan och lägg ner i skålen. Pressa lime och tillsätt juicen och ca 1 dl olivolja. Smaka av mede salt o peppar. Vill man ha den starkare tar man mer chili, tabasco eller vad man känner för.

 

 

 

Smokey melonsalsa

Ca 500 gr fruktkött av vattenmelon i kuber

1 schalottenlök, finhackad

1 krm liquid smoke

½ tsk tabasco

1-2 msk rapsolja

Flingsalt o grovmalen peppar

 

Hacka löken, blanda med tabasco, liquid smoke, rapsolja, häll över melonen och blanda om väl, smaka av med lite salt o peppar., låt gärna stå ca 20 minuter innan servering

 

 

Nektarinsalsa

4 port

3-4 nektariner

2-3 salladslökar

Skal och juice från 1 lime

Skal o juice från ½ citron

Olivolja

Koreansk chili eller annan chili

Salt o peppar

 

Skär nektarinerna i bitar, finhacka salladslöken, använd ett zestjärn för att ta av skalet från lime och citron, pressa lime. Blanda ihop allt och häll över olivolja efter egen smak. Smaka av med chili, salt o svartpeppar

 

 

Sockerärtor och grillad sparris

150 gr sparris, grillad

150 gr sockerärtor

¾ dl olivolja

1 dl hackade färska örter, tex basilika, oregano och bladpersilja

En liten vitlöksklyfta, pressad

salt o peppar

 

Blanda olivolja, örter, och vitlök, smaka av med flingsalt o peppar

Blanda dressingen med sockerärtorna och sparrisen. Man kan också tillsätta lite ost av någon sort, varför inte lite västerbottenost, parmesan eller fetaost.

 

 

Böncreme med tryffel

 

1 brk stora vita bönor

1 stor vitlöksklyfta

2 dl creme fraiche

Tryffelolja efter smak

Salt och peppar

 

Skölj bönorna och häll i en skål, fin hacka vitlöken och tillsätt crème fraiche i skålen. Kör till en slät kräm med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.

 

 

Ha det gott därute i sommar

 

 

 

 

Kommentarer är stängda.