RSS

Grillsäsongen är igång

tis, Maj 29, 2012

Vintips

Vad ska jag välja till det jag lägger på grillen? Beroende på råvara så blir det öl, rött eller vitt och kanske lite rosé. Då har jag tagit det säkra före det osäkra. Jag tänkte nu efter mina smaklökar rekommendera några röda godsaker till det grillade köttet. Ofta när man grillar kött har man någon form av marinad, glaze eller en rub (torr kryddblandning). Detta gör att det många gånger finns en del sötma som måste balanseras. När man sedan väljer tillbehör är det ibland lite rostade rotsaker och dessa blir även de sötare i smaken. För mig innebär detta då att man vill ha viner som är fruktiga och smakrika och genast tänker jag då på druvan Zinfandel.  Den druvan klarar även av om det är lite chilihetta i maten då vinet inte är alltför strävt. Hög strävhet i vinet och chili fungerar inte för mig då det lätt blir en metallisk smak, detta kan man dock rädda med att ha något krämigt tillbehör som tonar ner strävheten i vinet, tex en potatisgratäng eller en krämig potatissallad.

Druvan Zinfandel ger viner som ofta är fruktiga i både doft och smak med toner av björnbär och mörka körsbär. Lagring på amerikanska ekfat ger även lite vanilj och rostade toner. Druvan har troligen funnits i USA och Kalifornien sedan början av 1800-talet. I Kalifornien är druvan en av de mest odlade och man betraktar den som en inhemsk druva. Nu har DNA analys visat att druvan är identisk med den syditalienska druvan primitivo och den kroatiska druvan crljenak kaštelanski.

Här är några viner som kan vara värda att prova, de passar mig men det är inte alltid det passar dina smaklökar.

Bonterra Zinfandel (nr 22620) 139 kr

Cline Zinfandel (nr 22283) 89 kr

Fetzer Barrel Select Zinfandel (nr 6425) 125 kr

Gnarly Head Old Vine Zinfandel (nr 6597) 89 kr

Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel (nr 26001) 99 kr

Seghesio Sonoma Zinfandel (nr 22562) 179 kr

7 Deadly Zins (nr 6690) 115 kr

 

Ha det gott därute

 

Kommentarer är stängda.