RSS

Viner från Brasilien?

mån, Mar 12, 2012

Nyheter

Vad vet ni om det? Inte mycket skulle jag tro. För två år sedan var den första gången jag bekantade mig med viner från Brasilien och det blev en överraskande och angenäm upplevelese. Förra årets provning missade jag men torsdagen den  8 mars var det dags igen.  Provningsplats Scandic Hotel Anglais och ett samarbete mellan Brasilianska Ambassaden och Nordic Wines Institute. 6 st producenter var på plats. Några av producenterna som jag provade viner ifrån för två år sedan fanns på plats, intressant och få se vad som hänt med deras viner de senaste två åren.

Brasilien har producerat vin sedan slutet på 1800-talet och detta pga av Italienska immigranter som tog med sig kunskapen från Italien. Den största regionen, Serra Gaúcha, står för 90% av den totala produktionen och ligger längst söderut i Brasilien nästan på gränsen till Uruguay.  Man kan tro att det är för varmt att producera kvalitetsvin i Brasilien men så här långt söderut går det utmärkt.. Regionen Serra Gaúcha ligger på 29 breddgrader syd och vingårdarna ligger på höjder från 450 möh – 750 möh. Medeltemperatur på vintern 12 grader och på sommaren 22 grader. Med andra ord ett mycket bra klimat för att göra vin. Man gör vin på de flesta internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot mfl. De senaste 15 åren har kvaliteten höjts och man fortsätter att utveckla vinindustrin. Då vinrankorna ännu är unga så tar det nog ett par år till innan vi får se riktiga världsklassviner från Brasilien men man är en bra bit på väg.

Nedan kommer en koret presentation av de producenter och viner jag tyckte var intressanta.

Lídio Carraro

www.lidiocararro.com

Utvecklingen fortsätter för denna producent och de viner som jag inte tyckte var så bra förra gången har man utvecklat ytterligare och de har blivit riktigt bra. Några guldkorn var

DaDivas Chardonnay – provade årgång 2010 och 2011 där 2010:an var mer smörig och större kropp och 2011:an mer elegant.

DaDivas Merlot/Cab Sauvignon 2009 – härlig frukt och djup smak med dova mörka toner

Elos Touriga Nacional/Tannat – en portugis och en sydfransk druva i kombination blev mycket bra med balanserad frukt och syra

Quorum – toppvinet från producenten som är en blandning av  Cab Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Tannat som i min mun blev mumma, fanns den att köpa i Sverige skulle den definitivt finnas i mion vinkällare. Några av vinerna från Lidio Carraro finns att köpa i beställningssortimentet.

 

Casa Valduga

www.casavalduga.com.br

vinerna från denna producent var på samma bra nivå som för två år sedan. Provade viner:

Cabernet Franc – 100%. Ett fruktigt vin med mörka bär, bra syra, härlig strävhet och en lång eftersmak.

Marselan – 100% – en fransk druva som är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache och växer mest i Languedoc i södra Frankrike. Det var ett härligt, balanserat och kraftfullt vin med toner av mogna blåbär, körsbär och med en bra strävhet

Heitor Vila Lobos – 100% cab Sauvignon med härlig mörk frukt och bra balans mellan frukt,syra och fat.

 

Miolo

www.miolo.com.br

En producent som räknas som en av de större i Brasilien och jag hittade ett vin som passade mig i smaken

Lote 43 – En blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot där man i doften möttes av en rostad ekton och varm mörk frukt som mogna körsbär och blåbär. I smaken samma som i doften med bra balans mellan syra, tanniner och frukt och ett långt avslut som smakade mer. Skulle vara perfekt till en entrecote, pompa och bea.

Några av vinerna från producenten finns i beställningssortimentet.

Aurora

www.vinicolaaurora.com.br

Även denna prodcent var med för två år sedan och jag tycker att man utvecklats och fått fram bättre viner med högre kvalitet. Några provade var:

Aurora Chardonnay Reserva – härlig doft med bra fruktsötma och lång eftersmak

Aurora Cab Sauvignon Reserva – mycket god med bra balans mellan frukt, syra och strävhet

Aurora Millesiéme 2008 –en mycket bra Cab med elegans och karaktär på samma gång, en härlig eftersmak som dröjer sig kvar länge.

 

Vid intresse av Brasilianska viner leta på systembolagets hemsida under viner från Brasilien, värt att prova och framförallt att prova något man aldrig provat förut. Som vanlig är ovanstående recensioner endast mina smaklökar och det är inte säkert att det passar dina.

 

Tack för vinordet.

Kommentarer är stängda.