RSS

Hjortrack och rödbetsgratäng

fre, Jul 15, 2011

Recept

Grilla kan man göra varje dag hela året om men ibland tryter fantasin vad det gäller tillbehören. Köp då boken ”Till Grillat” av Lisa Lemke som ger dig många nya godsaker. Bland annat denna gratäng med rödbetor och getost. Till gratängen grillade jag ett helt hjortrack på indirekt värme till en innertemperatur av 60 grader och det blev väldigt gott. Om du inte hittar hjortrack prova lammrack eller varför inte en hel kotlettrad med benen kvar.
Väljer du rödvin så ta ett en fruktig Shiraz från nya världen, själv korkade jag upp ett Shirazvin från Marocko, Tandem, tillverkat av den välkända franska producenten Alain Graillot.

Rödbetsgratäng med getost
4-6 pers

Recept från Lisa Lemke´s bok  ”Till Grillat”

400 gr skalade rödbetor
400 gr potatis
150 gr chevre
1½ msk hackad färsk rosmarin
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl riven ost, tex västerbottenost

Béchamelsås
50 gr smör
¾ dl vetemjöl
5 dl mjölk
Lite riven muskot om man vill, salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader
Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl, vispa ihop och tillsätt mjölken lite i taget och koka upp under omrörning. Låt sjuda på svag värme 3-4 minuter eller till såsen börjar bli tjock, rör om då och då, smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan

Skiva rödbetor och potatis tunt, varva potatis, rödbetor, smulad chevre , rosmarin och béchamelsås i en ugnsform. Salta och peppar mellan de olika lagren, avsluta med rödbetor, béchamelsås och toppa med riven smakrik ost.
Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills rotfrukterna känns mjuka och gratängen fått fin färg. Låt stå ett par minuter innan servering.

Kommentarer är stängda.