RSS

Midsommargodis

tor, Jun 23, 2011

Nyheter

Då är det dags för årets stora sill-ätar-dag, Midsommarafton.

Vilken sill ska jag köpa av alla burkar som finns därute – ingen – tycker jag, utan köp Abbas 5-minutersill och använd din fantasi och de smaker du tycker om. Det är inte så svårt som det låter.

Här nedan kommer några enkla förslag där jag anger ingredienserna och du själv får smaka av efter vad du tycker smakar bra och beroende på hur många som ska äta. Det är dags att göra något utan ett recept, härligt va?
Lime och citronsill

Riv lite lime och citronskal i en skål, pressa lime och citron, blanda med lite av spadet från sillen, några krossade kryddpepparkorn, skär ner lite rödlök och ett par morotsbitar. Smaka av så att syran balanserar sötman och lägg i några sillbitar. Låt stå över natten.

Sill med alkohol

Finhacka lite äpple, dill, rödlök och morot. Krossa några enbär. Blanda med lite lag från sillen och smaka av med lite pressad citron för syrans skull. Lägg i några sillbitar och låt stå över natten. Innan servering häll över några centiliter av den alkohol du tycker passar bra. Akvavit, whisky, konjak eller någon trevlig likör. Prova dig fram.

Currysill

Hacka lite purjolök, finhacka lite syrligt äpple, blanda i crème fraiche och majonnäs efter smak. Smaka av med curry och honung, tillsätt eventuellt några finhackade syltlökar. Blanda i de skurna sillbitarna och låt stå över natten.

Västerbottenostsill

Riv lite västerbottenost, ta crème fraiche eller turkisk yoghurt, lite majonäss och smaka av med honung, peppar och ev lite salt. Blanda och lägg i de skurna sillbitarna och låt stå över natten. Man kan om man vill riva i lite pepparrot för att piffa upp denna sill lite.

Asiatisk sill

Hacka lite citrongräs, pressa lite lime och använd även rivet limeskal. Ta lite chili av någon form, torkad eller färsk. Blanda med lite av spadet från sillen smaka av med sesamolja, var försiktig med sesamoljan den vill gärna ta överhanden. Innan servering häll bort spadet och strö över lite hackad koriander.
Favorit i repris och min stora favorit på sillbordet oavsett säsong.
Krämig ruccolasill
1 brk matjessill á 200 g
½ -1 dl finhackad ruccola
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap, eller efter egen smak
1 dl lätt crème fraiche

låt sillen rinna av och skär i mindre bitar, blanda resterande ingredienser, vänd ner sillen i såsen,låt stå i kylen någon timme innan servering.
Det var lite smått och gott till er alla och
Ha en riktigt skön midsommar.

Kommentarer är stängda.