RSS

Baron Ricasolis köttfärssås

ons, Maj 26, 2010

Recept

Baron Ricasolis köttfärssås

6-8 pers

15 gr torkad karljohansvamp
2+4 msk olivolja
2 finhackade gula lökar
3 pressade vitlöksklyftor
1 fintärnad morot
2 fintärnade stjälkar selleri
½ kruka basilika
½ dl finhackad persilja
500 gr nötfärs
50 gr fläskfärs
75 gr putsad och finhackad kycklinglever
1 msk salt
2-4 dl torrt vitt vin
4-5 skållade, skalade urkärnade tomater
3 msk tomatpuré
½ tsk nymald svartpeppar
1 msk smör

Blötlägg svampen i ca 30 minuter i vatten så att den precis täcks, ta upp svampen och låt rinna av och finhacka, spara blötläggningsvattnet. Låt svampen puttra i 2 msk olivolja på svag värme tills det mesta av vätskan kokat in.
Rör ned lök och vitlök i grytan och låt fräsa ca 5 min under omrörning. Blanda ner morot, selleri, basilika och persilja. Låt sjuda på svag värme ca 30 minuter, rör om då och då. Om du tycker det är för torrt häll i 1-2 dl vitt vin.
Bryn nöt och fläskfärs i en stekpanna i omgångar i resten av oljan. Smula sönder färsen med en gaffel. Tillsätt färs och lever till grytan, salta och låt sjuda ytterligare 15 min.
Höj värmen och tillsätt vin och blöttläggningsvattnet och låt allt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 2 timmar under lock. Ta av locket mot slutet och koka in all vätska.
Skär tomaterna i tärningar, rör ned i grytan, tillsätt tomatpuré och smaka av med svartpeppar och rör ned smöret.
Servera med nykokt pasta och nyriven parmesanost och ett gott rödvin, förslagsvis Brolio eller Castello di Brolio.

Kommentarer är stängda.